Banany uważane są za rewelacyjne źródło potasu, a także cieszą się sporym uznaniem za swój smak. Duża ich popularność sprawia, że charakteryzują się one także bardzo atrakcyjną ceną. Jak się jednak okazuje, bardzo często banany są również tematem licznych rozważań w zakresie cukrzycy. Czy cukrzyca i banany to na pewno dobre połączenie? Warto na ten temat nieco się dowiedzieć, aby nie spowodować pogorszenia swojego zdrowia.
Cukrzyca a indeks glikemiczny
Jeśli chce się zrozumieć to, czy cukrzyca i jedzenie bananów to na pewno dobry pomysł, najpierw trzeba się nieco dowiedzieć o tej chorobie, a przede wszystkim o tym, czym jest i jakie znaczenie ma indeks glikemiczny. Jak to więc wygląda w szczegółach?
Cukrzyca to niezwykle często występująca na świecie choroba, na którą według różnych szacunków może cierpieć nawet około 300 milionów ludzi. Wiąże się ona z zaburzeniem wydzielania przez organizm insuliny, co może prowadzić nawet do zagrożenia życia. Podstawą w diecie cukrzyka jest pilnowanie tego, jaki indeks glikemiczny posiadają określonego rodzaju produkty. Jest to parametr, który określa, w jaki sposób zwiększy się ilość glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Rzecz jasna najbardziej pożądane są te produkty, które indeks glikemiczny mają możliwie jak najniższy. Pozycje o niskim IG to te, które mają wartość poniżej 55 jednostek, średni poniżej 70 jednostek, a wysoki powyżej 70 jednostek.
Jakie właściwości ma banan?
Banany zaliczane są do owoców, które charakteryzują się naprawdę wysoką kalorycznością. Jak się bowiem okazuje, 100 gramów banana zawiera w sobie aż 99 kcal. Jest to owoc, który ma ogromne ilości składników odżywczych, minerałów i witamin.
Jak jednak wygląda w tym wypadku najważniejszy parametr dla każdego, kogo dotknęła cukrzyca, czyli indeks glikemiczny? Jak się okazuje, pomimo zawartości dużej ilości mikroelementów, a także cukrów, IG banana to około 50 jednostek, więc jest to wyniki, który plasuje go w grupie produktów całkowicie bezpiecznych dla cukrzyków.
Czy cukrzyk może jeść banany?
Warto sobie teraz odpowiedzieć na najważniejsze pytanie, czyli czy cukrzyca wyklucza z diety banany? Jak się okazuje zupełnie nie, ponieważ nie tylko są one bardzo bezpieczne dla zdrowia osoby chorującej na cukrzycę, lecz co więcej, są one źródłem ogromnej ilości bardzo ważnych dla organizmu substancji i mikroelementów. Co więcej, banany są w stanie poprawić nastrój, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, a także skutecznie redukują ciśnienie tętnicze, czym pozwalają zmniejszyć ryzyko chorób układu krążeniowego.